Bris har fått resultatet HD og AD FRI!

01.11.2023

På mandag var Bris hos veterinæren og fikk tatt røntgen av hofter og albuer. Diagnosen kom i går og hun fikk HD:A/B som vil si fri for HD i hoftene og hun fikk diagnosen AD:0 som vil si fri for AD i albuene. Så disse gode resultatene skal feires og jeg er så lettet over et godt resultat! Først og fremst fordi Bris skal brukes aktivt i hundesport og dermed skal utsettes for relativt hard aktivitet når hun blir gammel nok, men også fordi hun elsker å trene og hun liker masse aktivitet. Det er godt å vite at hun har hofter og albuer som gjør henne i stand til å kunne fortsette med det. I tillegg håper jeg å kunne bruke henne i avl hvis hun får gode nok meritter og at resterende helseundersøkelser er gode. 

Jeg vet allerede at hun har et godt gemytt. Hun er noe reservert, men avreagerer raskt hvis hun blir skremt av noe og er nyskjerrig og vil utforske. Hun har enda ikke hatt sin første løpetid så hun er jo en unghund i utvikling og har noen dager hun er litt mer frampå og tøff enn andre dager. Det jeg liker svært godt med gemyttet hennes er at hun er trygg og god med både barn og hunder. Hun har fått møte mange barn og ikke minst mange hunder på hundesenteret der jeg har ekstra jobb. I tillegg er hun veldig lojal og elsker å mestre og er ivrig på trening til å finne riktig løsning på oppgaven. Hun er også tøff til å prøve ting hun i utgangspunktet er skeptisk til og har til nå mestret alle oppgavene vi har gitt henne.


Nå litt tilbake til overskriften som er at Bris er HD og AD fri. Selv om raseklubben ikke krever røntgen på Shetland Sheepdog så synes jeg det er viktig å gjøre det da det er viktig for en brukshund å ha gode hofter og albuer. Nå er det ikke slik at alle bruker sheltien sin aktivt i hundesport eller hard fysisk aktivitet, men det er fortsatt viktig at vi avler på hunder med god helse. Så jeg ønsker å vite mest mulig om min egen hund slik at når jeg skal planlegge et eventuelt kull så kan prøve så godt jeg kan å kombinere to hunder som kan fylle hverandre godt ut og forhåpentligvis få et bra kull. 


Jeg ønsker å avle på sheltier som både oppfyller rasestandarden og er arbeidsvillige og raske slik at de kan brukes til til mange ulike aktiviteter og hundesporter. Bris ser ut til å ha alle de egenskapene og det blir spennende å se hva 2024 gir oss av opplevelser og resultater.