Om oss

Mitt navn er Renée Vonheim og jeg er utdannet lektor og jobber som lærer. Jeg har også en deltidsjobb hos Rana Hundesenter. Mine to største hobbyer er hund og friluftsliv, noe jeg selvsagt kombinerer. Jeg er gift med Kristoffer og sammen har vi tre barn. Vi har hatt Australian Shepherd siden 2009 og Shetland Sheepdog siden 2022.

I 2012 ble jeg utdannet NKK instruktør og har siden den gang oppdatert meg jevnlig innenfor hundetrening, og jeg holder kurs som valpekurs, lydighetskurs og agilitykurs. Vi bruker hundene våre til agility, rally lydighet, blodspor, lydighet og utstilling. Vi bruker mye tid på hytta vår og jeg elsker å gå i fjellet. Ellers så løper jeg en del med hundene om våren, sommeren og høsten, mens på vinteren så går vi en god del på ski. Hundene vokser opp hos oss som familiemedlemmer og det er viktig for oss at de er med på mest mulig.

I 2023 fikk vi kennelnavnet Star of Evaras og vi skal ha et lite oppdrett av Australian Shepherd og Shetland Sheepdog lokalisert i Mo I Rana. Evaras er satt sammen av bokstavene til hundene våre, og siden jeg håper alle kommende valper blir stjerner så ble navnet Star of Evaras.

Veien til oppdretter

I 2008 kjøpte jeg og Kristoffer vår første hund sammen, en langhåret collie som het Crubow´s Hold On Be Strong og som daglig het Evo. Vi meldte oss inn i en hundeklubb og begynte å trene lydighet og agility. Siden vi nå skulle konkurrere i ulike hundesporter så fant vi ut at vår neste hund skulle være mer trøkk i og valget falt på aussie. Så i 2009 kom Ante Reserbilsjåfør aka Camaro til oss. Jeg har alltid kunne tenkt meg å være oppdretter, men har lenge kjent på at det er for stort ansvar. Så i mange år så trivdes jeg med å bare ha egne hunder som jeg konkurrert ganske aktivt med i ulike hundesporter. Jeg hadde blant annet en hannhund som hadde alt det riktige på papiret, helsen var tipp topp med blant annet A hofter, AD 0, ingen anmerkninger på øyelysning og en god MH hadde han også. Samtidig så følte jeg ikke at jeg ønsket valper etter han. Skulle jeg selv ha en hund til så ville jeg se etter andre linjer. Det var blant annet en del vokt i ham og han lot seg lett stresse opp i ulike situasjoner, selv om han hjemme hadde en god avknapp. På denne tiden hadde jeg liten interesse for utstilling sammenlignet med agility. Jeg hadde likevell sett en aussie som gjorde det svært bra i utstillingsringen, og jo mer jeg leste om denne tispen jo mer fikk jeg lyst på valp fra henne. Samtidig hadde vi på denne tiden både en langhåret collie og en aussie, og etterhvert kom også tre barn. Så tiden gikk og jeg tenkte at vi måtte vente med å få flere hunder. 

Tanken på å bli oppdretter var helt borte siden jeg selv ikke hadde noen hunder jeg ønsket å avle videre på. De var helt fantastiske familiemedlemmer for oss, samtidig hadde jeg ikke ønske om noen valp selv fra hundene vi hadde, så derfor la jeg bort tankene om oppdrett. I 2021 så gikk vår kjære Camaro bort og jeg begynte å lete etter ny aussie valp. Så da startet jakten med å finne denne aussie tispen som jeg hadde så lyst på valp etter og hun het: 

BH C.I.B. NO DK SE Nord Uch FinJV-09 FinV-09 NordJV-09 NordV-09 NV-10-11-13-17 AmbiorixW-13 SEV-15 EUW-15 NVV-17-19 Leading Angel's Cherish Thornapple "Tíbrá" (Us Ch Thornapple Single Barrel x Dk Ch Thornapple Up The Ante)

Det var da jeg kom i kontakt med Caroline som driver kennel Eagermind, det var hun som hadde hatt denne fantastiske tispen og til min store glede så skulle hun også ha kull etter disse linjene. I tillegg falt jeg helt for hannhunden hun skulle bruke som heter Mylo, han har et helt fantastisk hode og utrykk blant annet. Jeg fant fort ut at Caroline var min type oppdretter, hun driver et relativt lite oppdrett der hun følger hundene sine godt opp. Hun bruker dem aktivt både i hundesporter og i utstillingsringen. Det var akkurat dette jeg også ønsket å bruke mine hunder til. Så i 2021 fikk vi æren av å kjøpe Eagermind Honour The Code "Parley" som vi valgte å kalle Alfa. Foreldrene hennes er NUCH NJV-19 NV-19 NORDJV-19 NORDV-19 NV-21 Chaspades Compressed Mylonite x NUCH Eagermind May The Force Be With You

Da vi fikk denne jenta i hus så var det første gangen tanken om å bli oppdretter kom igjen, hun var helt fantastisk og jeg måtte klype meg selv i armen flere ganger. Hun hadde blant annet lite vokt i seg og lite lyd, noe som vi satte stor pris på siden vi er en familie på fem som har mye besøk til tider. Vi reiser også en god del med hundene og Alfa var rett og slett en drøm å reise med. Dette var uten tvil en hund jeg selv ville ha valp etter og hun er helt spesiell for oss. Les gjerne mer om Alfa på siden hennes. I 2022 fikk vi ei sheltie tispe som heter Zitara Star´ s Cover Angel aka Bris og i 2023 fikk vi en til aussie tispe som heter Eagermind How You Remember Me aka Ember. Høsten 2023 ble kennelnavnet godkjent av NKK og FCI og disse tre tispene er starten på vårt oppdrett her hos Star of Evaras.


Mine tanker som oppdretter

Det er viktig for meg å følge retningslinjene til NKK når det kommer til oppdrett. Jeg har gått på NKKs oppdretterskole og tatt kurs 2 - Oppdrett i 2023. Jeg vil også ta kurs 1 - Genetikk og Avl så snart som det lar seg gjøre.

"Målet i hundeavlen er funksjonelt sunne hunder, med en rasetypisk konstruksjon og mentalitet. Hunder som kan leve et langt og sunt liv til glede for seg selv, sine eiere og samfunnet" (NKK).                                                                                                                                                               

Jeg ønsker å avle kombinasjoner som kan gi sunne og friske hunder, både fysisk og mentalt. Det er viktig for meg å bruke god tid og undersøke mange generasjoner før jeg setter opp en kombinasjon. Jeg vil også bare avle på kombinasjoner jeg selv har så stor tro på at jeg ønsker valp fra disse kombinasjonene. Målet mitt er å gi en valp best mulig forutsetninger for et bra liv og det starter allerede i planleggingsfasen av et kull. Det er viktig at foreldredyrene utfyller hverandre og det er viktig at vi også ser på hele linjen og ikke bare foreldredyrene når vi skal planlegge et kull. Jeg ønsker selvsagt at alle tester skal være uten anmerkninger når man planlegger et kull, men det er også viktig å se på helheten. Det er viktig for meg å avle på trivelige hunder som jeg tenker kan produsere valper som vil bli gode familiemedlemmer.                                                                              

Gemytt og mentalitet er det viktigste for meg. Jeg avler ikke på hunder med sykdommer eller helseproblemer, men jeg avler heller ikke på hunder som har en tipp topp helse hvis jeg ikke liker gemyttet eller at de har en dårlig mental helse. Det er viktig for meg som oppdretter at jeg ønsker kombinasjonen så sterkt at jeg selv kunne beholdt alle valpene. At linjene er så gode at jeg nesten ikke kan finne noe bedre noen andre steder. 

Så dette er i korte trekk mine tanker som oppdretter. Jeg har fokus på gemytt og god mental helse i mitt oppdrett, men det er også viktig for meg med en god fysisk helse hos hundene mine.